Kulisy Kulinarnej Akademii

 
Kulisy Kulinarnej Akademii
Darmowy rozdział:
Rozdział 12. Fenicjanie, zupa rybna i Prowansja ( Strona: 203 )
Stron w książce: 352 Udostępniono darmowych stron: 11
Data wydania: 2012-11-05Przejdź na stronę księgarni
Czytano online: 1Cena książki drukowanej: 39,90 zł
Język wydania: PolishWydawnictwo: Editio
Pobierz pdfCzytaj Alt+1Czytaj online
( Alt+1 )

POLAK W KULINARNEJ STOLICY ŚWIATA

18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie pełnił funkcję profesora… od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii…

Le Cordon Bleu to jedna z najważniejszych światowych świątyń gotowania - założona w 1895 roku, obecna w piętnastu krajach świata, kształcąca 18 tysięcy studentów rocznie. Dla Marka Brzezińskiego stała się szkołą francuskiego życia kulinarnego oraz inspiracją do podróży przez smaki i smaczki Francji. Dziś autor dzieli się z Czytelnikami opisem swojej paryskiej przygody, zapraszając do wspólnego zwiedzania stolicy Francji widzianej z perspektywy ucznia najsławniejszej szkoły kulinarnej.

To, co mnie tam spotkało, przerosło moje wyobrażenia. Kulinarna świątynia - a w jej wnętrzu reżim jak w oddziale pułku specjalnego piechoty morskiej. Świat, z którego istnienia trudno było sobie zdać sprawę - świat musztry i rozkoszy podniebienia. Odkrywałem to z oczyma otwartymi ze zdumienia. Po ponad pół wieku obcowania ze sobą odkrywałem też siebie. To chyba było w tej całej przygodzie najbardziej zaskakujące.

HEJ! NOŻE W DŁOŃ!

Marek Brzeziński - z wykształcenia anglista i psycholog (Uniwersytet Łódzki), doktor nauk humanistycznych (Uniwersytet Gdański) oraz… absolwent Akademii Kulinarnej Le Cordon Bleu. Przez dwadzieścia jeden lat wykładał psychologię i antropologię kultury na Uniwersytecie Schillera w Paryżu, będąc równocześnie pracownikiem Radia France Internationale. Autor książki pt. Nicolas Sarkozy. Polityk i gwiazda. Dziennikarz, pisarz, korespondent Polskiego Radia we Francji. Mąż i ojciec czworga dzieci, pasjonat narciarstwa i rodzinnej Łodzi, którą uważa za najpiękniejsze miasto na świecie. O Francji i jej smakach opowiadał w radiowej Trójce w audycji „Kulisy Kulinarnej Akademii”. Paryż poznają z nim także czytelnicy tygodnika „Angora”, który publikuje jego kulinarno-kulturalne reportaże ze światowej stolicy smaku.

Darmowy rozdział:

  • Rozdział 12. Fenicjanie, zupa rybna i Prowansja (205)

Prolog. Od Łodzi do korony (5)

Rozdział 1. Hej, noże w dłoń (19)

Rozdział 2. Błękitna Wstążeczka (31)

Rozdział 3. Koszary i generałowie (45)

Rozdział 4. Sól, wasabi i musztarda (55)

Rozdział 5. Kumple i piękne koleżanki (73)

Rozdział 6. Dorada, rekin i anyżówka (99)

Rozdział 7. Landy pachnące żywicą i... piersią kaczki w borowikach (121)

Rozdział 8. Bask. To brzmi dumnie (133)

Rozdział 9. Szczupak, królik, wino i alchemia (143)

Rozdział 10. Celtowie, diabeł morski i Zaczarowany Las (159)

Rozdział 11. Normandia. Kraina mlekiem i cydrem płynąca (181)

Rozdział 12. Fenicjanie, zupa rybna i Prowansja (203)

Rozdział 13. Hej, góry, moje góry i "choinówka" (227)

Rozdział 14. Ryba, Max i Dracula (253)

Rozdział 15. Wino i ślimaki (265)

Rozdział 16. Szampan, świńska nóżka i fasolka po bretońsku z Tuluzy (283)

Rozdział 17. Tancbuda, Bond i suflet (307)

"Chapsiki", czyli epilog (339)

Literatura » Podróże

Poradniki » Kulinaria

https://facebook.com/wiedzanaplus
Alt + 9
Pomoc ( Alt + 0 )
Loading...